El sector turístic de la comarca és un dels sectors més afectats l’any 2020 per la pandèmia

Partager:
  • 32,6% d’ocupació hotelera en el 2020 i 67% de turistes menys respecte l'any 2019.

 

L’Observatori Comarcal i el Consorci de Turisme del Baix Llobregat publiquen l’informe anual del sector turístic, el primer informe que analitza les conseqüències de la pandèmia en el sector turístic de la comarca.

Com tothom sabem, la COVID-19 va aturar tota activitat econòmica el primer semestre de 2020 i el sector turístic, sens dubte, va ser un dels més afectats de la nostra economia.

Les dades analitzades indiquen que el 15% de les empreses  i el 12% de la població ocupada del Baix Llobregat desenvolupen activitats econòmiques relacionades amb el sector turístic, amb una disminució del 8% del nombre d’empreses i de població ocupada del sector respecte l’any anterior.

El 2020 registra el menor nombre de nous contractes registrats en el turisme de la dècada. Al Baix Llobregat s’autoritzen 3.015 expedients de regulació d’ocupació (el 25% del total dels procediments autoritzats a la comarca) que afecten a 16.490 persones ocupades a l’hostaleria (el 12% del total de persones afectades al 2020).

Per primera vegada, des de 2013, disminueix la població ocupada en el sector turístic del Baix Llobregat. Tot i aquest descens, la població ocupada en el sector continua sent superior a la registrada en el 2008.

Aquest any registra la taxa d’ocupació més baixa registrada, 32,6% d’ocupació de les places hoteleres en oferta i 404.514 turistes i 826.260 pernoctacions als hotels del Baix Llobregat. Cal aclarir que, per les restriccions associades a la pandèmia, el 25% dels establiments hotelers del Baix Llobregat estaven tancats en el darrer trimestre de 2020.

Així mateix, si comparem l’evolució de l’ocupació amb les comarques de l’entorn metropolità, observem com l’impacte ha estat generalitzat i que l’ocupació registrada a la comarca es situa entre les més elevades de la província de Barcelona.

Les restriccions de mobilitat imposades a partir del mes de juliol a conseqüència de la Covid-19, han provocat que per primera vegada, ens hagin visitat més turistes nacionals que estrangers. El 67% dels turistes que pernocten a la comarca són espanyols. Catalunya, Madrid i València són les principals procedències dels turistes a la comarca en el 2020. Els principals motius d’estada en els hotels de la comarca són els negocis (51%) i les vacances (16%).

Es trenca la tendència d’anys anteriors i es percep un clima empresarial negatiu al sector hoteler del Baix Llobregat. La valoració de l’ocupació i de la marxa del negoci no arriba a l’aprovat. Per primera vegada, en la majoria dels mesos de l’any, l’ocupació declarada superava la prevista.

Sens dubte, l'any 2020 ha marcat un abans i després a tots nivells. El confinament general va tenir un impacte directe en qualsevol activitat econòmica i en aquelles activitats on la mobilitat i el tracte amb el client de manera presencial és imprescindible. Tenint això en compte, el Consorci de Turisme del Baix Llobregat va adaptar la seva activitat tot engegant una estratègia especial de promoció i suport al sector turístic.

Totes aquestes dades es recullen en l'Informe anual del sector turístic 2020, que publica l'Observatori Comarcal del Baix Llobregat. Aquest informe combina dades generals del sector (clima empresarial, tendències futures o ingressos per turisme internacional) amb les dades concretes de la comarca ( dades de mercat de treball: ocupació, afiliació, contractació i atur registrats; dades d’ocupació hotelera: perfil del turista, mitjana d’ocupació o de tarifes).

Per a informació més detallada del paper del sector turístic a l'economia del Baix Llobregat l'any 2020 podeu consultar l'informe complet en aquest enllaç.

També podeu consultar tots els informes realitzats per l'Observatori Comarcal del Baix Llobregat en aquest apartat web:
https://www.turismebaixllobregat.com/ca/observatori-de-turisme