El principal turista l'any 2020 ha estat nacional amb interès per la gastronomia, el relax i la platja

Share:

El perfil del turista és un estudi realitzat per LABTurisme de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del Consorci de Turisme del Baix Llobregat, en el qual s'exposa informació sobre el perfil del turista del Baix Llobregat. L'estudi inclou diferents indicadors de gran interès, com els motius d'estada a la comarca, les preferències d'allotjament o la despesa turística, entre altres. Aquestes dades s’obtenen de l’Enquesta personal a turistes allotjats al Baix Llobregat, realitzada a 15 punts d’enquestació, entre hotels, càmpings i altres punts de la comarca.

El perfil sociodemogràfic del turista que ha visitat el Baix Llobregat l’any 2020, ha estat majoritàriament un home (67,2%), de 41,7 anys de mitjana, de nacionalitat espanyola (68,9%) i allotjat en un hotel (52,2%), una estada mitjana de 4,5 nits i una despesa total de 436,90€ tota l'estada.

En referència a la tipologia d’allotjament escollida pels turistes que han visitat al Baix Llobregat, s’ha registrat una davallada en hotels i un increment  en càmpings i apartaments. L'informe explica que el 52,2% dels turistes s'allotgen en hotels (-16pp), el 19,9% en càmpings (+6,2), el 11,7% en habitatges de familiars o amics, i el 7,9% en apartaments turístics o habitatges d'ús turístic.

Les restriccions de mobilitat imposades a conseqüència de la Covid-19, han provocat que per primera vegada en tota la sèrie, ens hagin visitat més turistes nacionals que estrangers. La principal nacionalitat de procedència del turisme a la comarca ha estat l’espanyola (68,9%) (+34pp), seguida de la francesa (5,3%) (-4,5pp), la portuguesa (3,2%), la britànica (2,9%) (-3,9pp), l'alemanya (2,1%) (-3,6pp), i  la italiana (2,1%) (-2,4pp).
El vehicle propi (52,8%) (+23,4pp) va ser el mitjà de transport principal utilitzat pels turistes que ens van visitar, per davant de l’avió (27%) (-31,7pp) i el tren (14,6%) (+8,2pp).

El principal motiu de les estades dels turistes enquestats a la comarca és el professional (turisme de negocis) amb un 41,4%, percentatge que es troba per sobre de l’impacte d’aquesta motivació en el conjunt de la província de Barcelona (27%), seguit per la motivació de vacances i oci (38,4%).

A més, un 68,9% dels turistes asseguren que la seva principal activitat a la destinació és gaudir de la gastronomia, en segon lloc trobem passejades tranquil·les i relax (68,3%), seguides per la platja, negocis i shopping.

Sobre la planificació del viatge, la principal font d’informació del Baix Llobregat va ser Internet (33,7%), dada significativa que mostra la tendència clara del turisme a les noves tecnologies.

Respecte als anys anteriors, es detecta una davallada de la despesa total del viatge (-56,5%) provocada principalment pel canvi de tendència de la procedència dels turistes, ja que els turistes nacionals solen tenir una despesa inferior que els turistes estrangers. Despesa distribuïda en allotjament (169,70€), en transport d'anada i tornada (135,10€) i en altres despeses (132,10€).

Els trets de la destinació del Baix Llobregat millor valorats han estat l’allotjament (8,3), el caràcter de la gent (8,3), la seguretat ciutadana (8,1), el transport públic (8), la neteja en general (8), les platges (8) i la restauració (7,7), amb una valoració global de la destinació de 8,2 (sobre 10) de mitjana. L’aspecte assenyalat com a prioritari per millorar va ser l’oferta d’aparcament.

Les restriccions de mobilitat d’aquest any, han provocat que el número de turistes que ja havien visitat el Baix Llobregat més de 5 cops superi el dels que no ho havien fet abans. Un 31,7% (-22,3pp) dels turistes afirmen que és la primera visita que fan, mentre que un 36,1% (+13pp) assegura que és, com a mínim, la 5a visita. En total, un 52,5% (+8,9pp) dels turistes repeteixen la seva visita al Baix Llobregat, fet molt positiu per a l’activitat turística.

Les restriccions de mobilitat també han provocat que els turistes s’hagin replantejat tant la planificació del viatge com la seva organització durant l’estada. Aquestes restriccions han provocat que el 19,6% dels turistes que ens han visitat a partir del mes de juliol hagin modificat la destinació del viatge, el 16,7% el mitjà de transport d’arribada, el 16,4% el tipus d’allotjament, i el 12,4% l’ús del transport intern.
D’altra banda el 36,7% d’ells han reduït l’ús d’establiments de restauració, el 29,5% les activitats d’oci, el 26,5% les visites culturals i el 13,1% la duració de la seva estada al Baix Llobregat.

Per últim, destacar també que el 90,5% dels turistes que ens han visitat a partir del mes de juliol han declarat haver disposat de suficient informació sobre les mesures sanitàries de la destinació per la Covid-19.

Podeu accedir a la presentació de l'estudi clicant aquí.